Rólam|Elérhetőség|Képviselet|Gyűjtőknek|Legközelebb

Ökörvérmáz | 2009.07.31.

Egy izzó vörös máz

A klasszikus művészmázak egyike az ökörvér máz (a szakirodalomban oxblood red, sang-de-beuf,flambé), ami egy mély vöröstől az erős pirosig tartó színű máz. Jellegzetes a kelet-ázsiai porcelán és kőedény tárgyakon, de Zsolnay Vilmos is szívesen alkalmazta tárgyain. Népszerűsége hullámzó, mivel elég karateres színe van, a szecesszióban európai virágzását élte.

Fontossága abban rejlik, hogy egy kerámikus/porcelántervező egy bizonyos hőfok felett igen szűk palettával rendelkezik; így egy élénk piros igazán megkapó.Természetesen e máz alkalmazása feltételez egy szakmai szintet és technikai felkészültséget, mivel létrehozása nemcsak az anyagok eltérőségéből, hanem az égetés során létrejött reakcióktól is függ. Nehezen alkalmazható máz,megismételhetetlen és a végeredményt sem lehet előre megtervezni; ezért a jól sikerült darabok igen értékesek. Nem tartalmaz veszélyes adalékanyagokat, színét sosem veszti el; nem kopik le a felületről. Lehetnek repedéses változatok is, ami még plussz esztétikai élményt tud adni egy dísztárgynak.Felismerni egy eredeti ökörvér mázat nem túl nehéz, hiszen mély vörös színű, a színe nem egységes; hanem játékos, néha foltos. Az egyik árulkodó ismertető jele, hogy vastag, a tárgy aljánál csúrgásos,folyós feltorlódott. E jelek viselkedéséből adódik, hiszen ez a vastag máz a kemencében erősen folyik; így gyakori, hogy a tárgy alját visszacsiszolják.

A DESIGNLUBLOY egyedi műtárgyain is megtalálható ez a máz, de természetesen tulajdonságai miatt, csakis az egyedi daraboknál.